Mat og kultur i ulike bydeler av Paris

MARAIS

På en tur rundt i Paris, vil det utvilsomt være behov for mat og drikke.

Det første jeg vil anbefale er et Crêperie i  bydelen Marais, som heter Bretzh Café. Her serveres det franske pannekaker. Dette er et populært pannekakehus, så her måtte vi stå en liten stund i kø på utsiden før vi ble anvist til et bord.

20181123_172107

Her kan man foruten forretter bestille både «galettes» og «crêpes», og dermed spise en 3- retters ( se meny-valget under). Vi spiste hver vår «galette» med noe ulikt innhold. Jeg syns det smakte fantastisk med skinke ( jambon), champignon og fløte ( crême). En galette er laget med «blé noir»- bokhvete og regnes som en hovedrett.

20181123_175718 1

En Crêpe derimot er laget med «blé blanc» – hvit hvete og ligner mer vår norske pannekake. På denne kan man bestille innhold som pærer ( poire), pommes ( epler) caramélisés ,  glace ( is )  og chantilly » krem» . Karamellisert pannekake med vaniljeis smakte himmelsk.

20181123_171339-2043732646-1546370973566.jpg

Som drikke til «gallete» og «crêpe» anbefales «cidre» – som serveres i leirkrukker og som drikkes av små kopper.

I butikken ved siden av restauranten kan man får kjøpt både det unike «blé noir» – melet og «cidre». Se oppskrift for pannekaker på forsiden.

BON Appétit20190101_211739 1

QUARTIER LATIN

Dette er et av de mest kjente områdene i Paris, og også av de mest besøkte. Da jeg gikk på språkskole i Paris som 19- åring, var dette fremdeles et pittoresk sted, med trange gater og fransk kultur og mat. 30 år seinere er dessverre ikke all denne sjarmen like tilstedeværende, da det har blitt mer tilpasset turister. Man kan allikevel la seg sjarmere av noen typiske franske restaurant/ kafè- drivere, slik som denne typiske Pariseren.

DSCF1310.JPG

Han lot seg villig avbilde, når jeg sa på fransk at han var alt man forbinder med franskmenn, sett utenfra. «Vous êtes typiquement francais et très charmant, Monsieur» – » Est- ce que je peux prendre un photo de vous? «

Franskmenn er som oss, høflige og elskverdige, når de behandles med respekt.

DSCF1314.JPG

Dersom det er litt surt og kaldt, slik Paris kan være i november, er det mulig å sitte inne men allikevel ute. Her er det rigget til med varmeovner, tepper og utsikt til bylivet. Maten er ikke nødvendigvis den aller beste, men man får all den atmosfæren og hyggen man ellers måtte ønske seg.

Et steinkast utenfor denne kaféen, på den andre siden av broen, finner man Notre Dame. ( Vår frue )

Katedralen er i typisk gotisk stil, med spissbuer og realistiske figurer fra bibelfortellinger  i eksteriøret over portalen. Utenfor troner til hest « Charlemagne»  – som var en fransk middelalderkonge på 800 – tallet i Frankrike.

MONTMARTRE

380px-Arrondissements-de-Paris

Nord i Paris, i 18. Arrondissement, ligger Montmartre. Det er kjent for sitt kunstner- kvarter, hvor man kan få tegnet eller malt et bilde av seg selv.

 

Her ligger også den praktfulle kirken » Sacre- Cæur» =  det hellige hjertet.

DSCF1344.jpg

Det anbefales å ta en tur inn i denne basilikaen, tegnet av arkitekten Paul Abadie, som er  i romersk- bysantisk stil og som sto ferdig i 1914. Du vil umiddelbart kjenne på en ro og tilstedeværelse, og det kan være godt å sitte litt der inne og meditere over selve livet.

 

DSCF1337

Som en av mange muligheter, kan man her kjøpe «huitres» og «crevettes» som Take away – A emporter.

Man kan også sette seg ned ved en av de koselige fortauskaféene/ bistroene i en av de trange gatene bak Sacre- Cæur. Noe mer fransk preget enn dette, er det ikke mulig å finne. Her vil du trives.

DSCF1340

Man må heller ikke glemme å ta med seg en makron (Macarons) eller to i veska….

Det er også en ypperlig gave å gi til noen der hjemme, lagt i de lekreste gaveinnpakninger.

DSCF1334

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.