Vårtur til tidevannsøya i Normandie?

Det blir sagt at våren i Paris er vakker, men hva med å dra litt lenger nord i Frankrike? Jeg har besøkt denne delen av Frankrike 3 ganger: i 1989 med mamma, pappa og søster, i  2008 med fransk-lærere fra Norge og i 2015 med barn og våre franske venner fra Blain.

LE MONT ST.MICHEL – tidevannsøya i Normadie

I 1989 kom jeg over dette bildet i et blad, og syns det virket som et spennende reisemål etter endt opphold som au- pair i Paris.

3418

Man kan enten dra med bil ( prendre la voiture) fra Paris, og nordover, eller man kan ta toget ( prendre le Train)  – le SNCF fra Paris, Gare Montparnasse. Togturen tar ca. 3 timer.

Jeg har selv tatt toget til Caen, som går fra Paris, Gare St. Lazare og reist videre med buss til le Mont St. Michel. Dette var i 2008, da jeg dro på 10 dagers kurs med andre fransklærere. De to andre gangene har jeg kjørt hit med bil.

For 30 år siden, i 1989 og senest i 2008 ( 19 år senere),  kunne man kjøre med bil og buss helt frem til denne turist- attraksjonen. I 2015 måtte man parkere på store områder et lite stykke utenfor, og ta skyttelbusser ( les navettes) helt frem.

( Gare = jernbanestasjon)

Frankrike 2Frankrike

Gatene er trange inne i den lille landsbyen som omkranser kirken på toppen. Det er mange mennesker som besøker attraksjonen og det blir lett trengsel på sommeren. Av den grunn kan det være en fordel å dra hit om våren, utenom den travleste turist- sesongen.

Inne i byen er det som tiden har stått stille også de siste 30 årene, bortsett fra den økte turismen. Man finner de samme butikkene og restaurantene som før. Bildene under er fra henholdsvis 1989, 2008 og 2015. Le Mont St. Michel ble ifølge legenden bebygget av biskopen av Avranches, St.Aubert , i 708. Han fikk ordre om å bygge kirken og klosteret på øya av selveste erkeengelen Michael.

Ikke minst er det unike landskapet rundt borgen uforandret. Det er stor forskjell på høy- og lavvann her, og ved lavvann kan man gå store avstander tørrskodd. Men vær obs på at når tidevannet kommer, så kommer det så raskt at man ikke kan løpe fra det. Det kan komme opp mot 10 meter ved springflo. Mange turister valfarter derfor hit, for å få med seg denne unike opplevelsen. I mars i 2015 var alle hotellene innenfor borgen fullbooket, da det var ventet århundrets største springflo. Ved høyt tidevann blir øya totalt omringet av vann.

3439Les filles - Mont St. Michel

Fransk- norsk vennskap på toppen av borgen

 Les amis Francais- Norvègien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.