Paris -lysets by i gråværet

Paris kalles ofte «La ville lumière» – som kan oversettes til lysets by. Det er en virkelig treffende beskrivelse når man går rundt i Pariser gatene kveldstid. Alle de store attraksjonene er fantastisk lyssatt hele året, men gjør seg spesielt i en grå og regnfull November måned.

DSCF2498

LOUVRE ET LA PYRAMIDE

På vei hjem til hotellet i 2. arrondissement etter et bedre måltid på en av byens brasserier, er det spesielt hyggelig å gå forbi dette flotte skuet.

Her ser dere den kjente og mye omdiskuterte pyramiden foran museet Louvre, som sto ferdig i 1989. Dette året gikk jeg på språkkurs i Paris, og siden har jeg elsket denne byen. Mange mente pyramiden brøt med den klassiske franske renessanse stilen til museet Louvre, men personlig syns jeg at blandingen av ulike stilarter er spennende og flott. I dag er den blitt et landemerke i den franske hovedstaden, og du vil bli en av de gjennomsnittlig 15 000 menneskene som besøker dette stedet om dagen. Du kan risikere å bli bedt om å ta bilde av og til og med assistere mennesker som ikke engang vet hvordan de skal skru på kameraet sitt. Et eldre ektepar fra et asiatisk land var enormt takknemlig, da jeg viste dem av/ på knappen.

Metro RivoliMuseet med pyramiden finner du på høyre siden av elven Seinen ( la Rive Droit), og kan lettest nås via metro stasjonen Louvre Rivoli, dersom man ikke bor på et av hotellene i nærheten i 1. eller 2. arrodissement. Fra vårt hotell var det bare en 10 minutters gange til hotellet, slik at vi kunne gå innom det på flere av våre rundturer i byen.

 

 

LA TOUR EIFFEL

Eiffeltårnet er ikke mulig å unngå på en tur rundt i Paris, det lyser opp på lang avstand. Dette er nok et landemerke i hovedstaden, og ble opprinnelig konstruert av Gustav Eiffel til verdensutstillingen i 1889.

Photo_0030

Når man går av ved metrostasjonen Champs de Mars tar man til høyre, og der åpenbarer tårnet seg. Man kan knapt ta et eneste bilde uten at det går forbi andre mennesker som også ønsker et bilde av eller med Eiffel-tårnet. Folk konkurrer nærmest om å ta det kuleste portrettbildet og her er noen eksempler på dette.

 

 

 

 

 

 

VERSAILLES

En halvtimes togtur med RER C ut av Paris, ligger solkongen Ludvik XIV`s residens. Jeg besøkte slottet for 30 år siden, og da var det nesten ikke kø på utsiden midt på sommeren. Nå vil du, selv en helg i november måned treffe på langt flere mennesker. Det er allikevel ikke verre enn at man må stå i kø ca. 10 minutter for å komme inn. På sommeren må man nok beregne en time eller lenger i kø.

Photo_0036

Versailles er ikke bare besøkt av turister, her drar også franskmenn på helgeutflukt med sine barn. Denne skjønne franske jenta,  kledd opp som fra 40- 50 tallet, var dypt oppslukt i å høre hva som ble sagt om de ulike rom man kan besøke i slottet. Franske barn blir nok tidligere introdusert for den franske kunsten.

Photo_0032

Man kan se seg mett på alt det overdådige inne i slottet, og bør nok ha flere turer hit for å kunne se alt. Det kan være lurt å avtale hvor lang tid man skal bruke, men uansett sørg for å holde blodsukkeret stabilt. Da har alle det best på turen rundt og omkring dette storslåtte.

Når man har vært inne, kan det anbefales å enten ta med seg lunsj ut i parken eller spise inne i kafeen. Her blir man liten på det enormt store området bak slottet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.